Отнеха образователно-научната степен доктор“ на Даниела Везиева, която бе уличена в

...
Отнеха образователно-научната степен доктор“ на Даниела Везиева, която бе уличена в
Коментари Харесай

Отнеха докторската степен на Даниела Везиева

Отнеха образователно-научната степен " лекар “ на Даниела Везиева, която бе уличена в плагиатство, написа Блиц.

Припомняме, че на 3 юни предходната година стана ясно, че финансистката е уличена в плагиатство при основаването на дисертацията си. Информацията бе оповестена от официален отчет от Комисията по академична нравственос при министъра на образованието.

След като са анализирали работата на Везиева, свои мнения са изразили четирима арбитри. В отчетите си те са написали " доста по размер плагиатство – прекопирване от истинските източници без стилистична или граматическа преправка на последните ", "...при размер от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други създатели и източници 171 страници, т.е. 95%. ", " налице е плагиатство в изключително огромни размери, което шокира с мащаба и обсега си ".

Според правилата на Везиева е била дадена опция да отговори и тя го е направила, като не е коментирала всъщност откритото плагиатство, а се опитвала да нападна процедурата, по която е проверявана. Така Комисията по академична нравственос е приела, че доводите на Везиева са неоснователни.

Преди това научният ѝ началник проф. Валентин Терзиев е махленски в плагиатство в дисертациите си за две трофеи.

Медията ни разбра от свои източници, че след заповед на началника на Националния боен университет " Васил Левски “ във Велико Търново бригаден военачалник Иван Маламов публично е отнета образователно-научната степен " лекар “ на Везиева.

Агенция БЛИЦ изиска позиция от образователното заведение, ето какво гласи:

          Със Заповед на началника на Националния боен университет " Васил Левски “ № РД-02-1114/ 23.11.2022 година е отнета образователно-научната степен " лекар “ на Даниела Тодорова Везиева. Тя е  придобита  в Националния боен университет " Васил Левски “ за предпазен на 08.06.2018г. дисертационен труд в професионално направление 9.1. " Национална сигурност “ на тематика " Разработване на ефикасни модели за създаване на потенциал за обществено предприемачество в България “.

         Заповедта е издадена след отчет на Комисията по академична нравственос към министъра на образованието,  в който се показва, че  дисертационният труд на Даниела Везиева е плагиатстван.

В тази връзка все още в Административен съд - Русе е формирано правосъдно произвеждане по обжалване на посочената заповед от Даниела Везиева.

Така публично се удостовери информацията на БЛИЦ за отнетата научна степен " лекар " на Везиева. Скандалът е голям, тъй като историята на българската политика няма случай, в който сегашен или някогашен министър да е махленски в плагиатство, а по-късно да му бъде отнета научната степен.

Припомняме, че след излязлата информация за Везиева предходната година тя бе уволнена като началник в борда на БДЖ от тогавашния министър на превоза Николай Събев.

По информация в медиите Везиева последно работеше в Народното събрание, където съветваше депутатите от партията на Стефан Янев " Български напредък " по въпроси, свързани с стопанска система, финанси и интернационалните връзки.

Любопитно ще бъде да разберем дали някогашната министърка ще се появи в някоя предизборна листа за идния предсрочен вот на 2 апаил.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР